phone  +358 400 782 077       email   info(at)sorri.fi

phone +358 400 782 077 email info(at)sorri.fi
twitterfacebookyoutubeinstagramPinterest

twitterfacebookyoutubeinstagramPinterest

P8120068-1024x766

TOMAATTI

TOMAATTI (Lycopersicon esculentum)

tomat, tomato

Tomeraa tomaattia käytetään ruuanlaitossa monipuolisesti. Sitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää tuoresalaateissa. Tomaatteja voi grillata, hauduttaa tai täyttää. Tomaatit sopivat pitsoihin ja paistoksiin ja niistä voi tehdä keittoja, kastikkeita ja mehuja. Keltainen tomaatti on maultaan miedompi kuin punainen toverinsa. Se sisältää punaista tomaattia vähemmän happoja, joten monesti nekin, jotka eivät siedä punaista tomaattia, voivat ongelmitta herkutella keltaisilla. Tomaatti on mainio C-vitamiinin ja beetakaroteenin lähde. Uusimpien tutkimusten mukaan tomaatin punaisen värin aiheuttaja, lykopeeni, ehkäisee eräitä syöpätyyppejä sekä sydän- ja verisuonitauteja. Lykopeeni imeytyy parhaiten kypsennetyistä tomaateista. Pieniä, halkaisijaltaan parisenttisiä tomaatteja kutsutaan kirsikkatomaateiksi. Ne ovat maultaan tavallista tomaattia makeampia. Kirsikkatomaatit sopivat mainiosti ruokien koristeluun, karkin korvikkeeksi, leffanaposteltavaksi ja retkievääksi.

Näin pidät hyvää huolta tomaatista:

Ihanteellinen säilytyslämpötila tomaatille olisi +13 astetta, mutta jos tällaisen säilytyspaikan järjestäminen on mahdotonta, liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. Huoneenlämmössä ilmavasti säilytettynä tomaatin maku tulee parhaiten esiin. Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa ja kiinteytensä. Tomaatti tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Tomaattia ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.